CV Haarden & Kachels

Bij ‘warmte in huis’ denken we al snel aan onze verwarming. We verbruiken echter dagelijks ook veel warm water; per gezin zo’n 90 liter per dag. Het opwekken van die warmte kost energie. En omdat grondstoffen steeds schaarser worden, is het steeds belangrijker om optimaal gebruik te maken van bestaande energiebronnen. Door te kiezen voor een cv haard of kachel gaat u verantwoord met deze energie.

Waarom zou je kiezen voor een CV haard of kachel?

Qua gezelligheid en comfortabele warmte gaat er niets boven een écht houtvuur. De warmte van een haard in je woonkamer heeft echter wel tot gevolg dat je CV installatie met thermostaat en een eventuele vloerverwarming afslaan. Hierdoor kan het koud worden in de rest van de woning. Bovendien gaat de warmte van het houtvuur voor een deel ook weer verloren via de schoorsteen. Een CV haard of kachel is hier een uitstekende oplossing voor. Met een CV haard koppel je een houthaard of -kachel aan een (bestaande) CV installatie. Op deze manier wordt de warmte van je haard effectief aangewend voor de verwarming en warmwatervoorziening van je woning. Een CV haard of kachel heeft veel voordelen. Je bespaart energie en geld, gaat bewust om met grondstoffen en brengt tegelijkertijd een gezellige sfeer in je woning. Het plaatsen van een CV haard is afhankelijk van je woonsituatie en wensen, en kan op verschillende manieren gebeuren.

Hoe werkt een CV haard of CV kachel?

De werking van een CV haard is afhankelijk van de wijze van installeren en een eventuele huidige installatie. Er zijn in essentie drie manieren om een CV haard te installeren.

CV haard of kachel in combinatie met een CV ketel

• Wil je niet al te ingrijpende wijzigingen doorvoeren, maar wel optimaal profiteren van de warmte die je houthaard levert? Met een eenvoudig pompsysteem wordt de warmte van je haard aangewend voor de centrale verwarming van je woning.
• Met het plaatsen van een buffervat stook je zowel via de CV ketel als via de haard warm water voor je centrale verwarming en de warmwatervoorziening. Zo benut je de warmte die je haard levert optimaal.

Volledig gasloos met een CV haard

Een derde manier is een installatie van een CV haard of kachel in combinatie met energieopwekking door middel van zonne-energie. Wil je een bestaande woning ingrijpend wijzigen en zo duurzaam mogelijk maken? Of overweeg je de bouw van een duurzame nieuwbouwwoning? Een CV haard of CV kachel maakt het mogelijk om je woning geheel gasloos te verwarmen en van warm water te voorzien. Bij dit type installatie combineer je het gebruik van zonnepanelen en een warmtepomp met een CV haard. Een ruim buffervat zorgt ervoor dat je altijd voldoende warm water hebt voor zowel de verwarming als de warmwatervoorziening, bijvoorbeeld in je badkamer. Wanneer je hout stookt uit je eigen omgeving, ben je met dit type installatie vrijwel geheel zelfvoorzienend.

Installatie en onderhoud van een CV haard

Laat je vooraf goed informeren over het benodigde vermogen van je haard en de mogelijkheden voor installatie van een CV haard in je woning. Het is raadzaam om ook het installeren van je CV haard te laten verrichten door een erkende installateur. Zo weet je zeker dat de installatie correct plaatsvindt, voorkom je problemen in een later stadium en ben je verzekerd van een optimaal rendement. Net zoals bij gashaarden en reguliere houthaarden, is het belangrijk dat een CV haard regelmatig wordt onderhouden. Het luchttoevoerkanaal kun je zelf regelmatig ontdoen van assen. Verder dient de schoorsteen te worden geveegd. De frequentie hangt af van je stookgedrag en het type hout dat je gebruikt.

Meer informatie over de CV haarden en kachel?

Kom langs in onze showroom tijdens reguliere openingstijden of maak een afspraak

Openingstijden van onze showroom:

Woensdag t/m vrijdag van 12.30-17.30
Zaterdag van 9.00-16.00
Buiten openingstijden op afspraak